Agnes E. Esenkbrink

Over mij

FOTO AGNES ZW.jpg

Agnes Esenkbrink

Mijn werk bestaat uit drie onderdelen: Woorden in beeld, Beelden in steen en Grafische beelden.

Via beelden communiceren we met elkaar. Overal om ons heen zien we die beeldtaal, met andere woorden: communicatie. Die communicatie fascineert me. Hoe kun je op allerlei manieren iets uitdrukken?

 
 

Woorden in beeld

Agnes Esenkbrink werkte 22 jaar als ontwerper/stylist in de fast fashion industrie waarvan de laatste 10 jaar bij het warenhuis V&D.

Sinds het instorten van Rana Plaza in 2013 nam mijn innerlijke conflict over de arbeidsomstandigheden en de problematiek in de fast fashion toe. Mijn waarden en normen kwamen niet meer overeen met het werk wat ik deed. In oktober 2015 nam ik afscheid van de mode- industrie en schreef er het boek FAST FASHION over. Mijn doel is om de consument bewust te laten worden van de gevolgen van de fast fashion industrie. Voor mens en millieu. Dit door inzicht in het ontwerp- en productieproces van het kledingstuk te geven. Daarnaast wilde ik de hectiek van die modewereld laten zien, de ratrace van nu waar jonge vrouwen, vaak moeders, mee te maken krijgen. Donna, het hoofdpersonage neemt je tijdens het verhaal mee de fabrieken in waar de arbeidsomstandigheden schrijnend zichtbaar worden. De consequenties en de gevolgen voor de vrouwen in het Verre Oosten kruipen onder je huid. Ik werp vragen op zoals: Is kleding een wegwerpartikel geworden? En zijn wij, Westerse vrouwen wel zo vrij? Of zijn wij slaven van het economische systeem waarin we leven? Mijn doel is om de consument/vrouwen duidelijk te laten kiezen, vanuit onze eigen authenticiteit te leven en meer in verbinding te staan met onszelf en de vrouw die ons kledingstuk in elkaar zet.

Het boek kwam in oktober 2017 uit en is te koop in de boekhandel en op bol.com Je kunt de recensies lezen op Bol.com

Beelden in steen

Mijn jarenlange achtergrond als stylist en modeontwerper hebben invloed op de manier waarop ik naar alles kijk. Vormen, gewaden, stoffen, dessins, naden en details zie je in mijn werk terug. Ik werk het liefst direct vanuit de steen volgens de methode "en taille directe." Er wordt geen proefmodel in klei gemaakt. Soms maak ik een lijnschets. Gaandeweg kan het idee veranderen door wat de steen me prijsgeeft. Niets ligt helemaal vast: er is in het proces ruimte voor verandering en bijstelling van het oorspronkelijke idee. Dat schakelen, meebewegen en gefocust werken is mijn uitgangspunt. De uitspraak van de Griekse wijsgeer Heraclitus: "Panta Rhei", dat "alles is in beweging" betekent, past goed bij me. Ontdekken en je grenzen verleggen, durven en doen, krachtig en sierlijk meebewegen met de verandering in plaats je ertegen verzetten. Weerbaar en kwetsbaar tegelijkertijd.

Ik werk graag in thema’s. Mijn boek FAST FASHION wordt aangevuld met een reeks 'Slow Fashion Stones'. Op deze stenen zijn klassieke mode dessins aangebracht die staan voor tijdloosheid. Sommige stenen rusten op kussens gemaakt van oud suède. Bij het thema 'Story Telling Pillows' liggen de sculpturen op kussens gemaakt van een kledingstuk uit de kringloopwinkel.

Sinds April 2018 ben ik lid van Kunstenaarscollectief WIT. www.collectiefwit.nl

In de workshop bied ik een ervaring aan die niet alleen leidt tot een mooi persoonlijk product maar je ook laat kennis maken met het scheppende proces. Mijn deelnemers komen vaak tot verrassende ontdekkingen. Bij mijn blog kun je een verhaal lezen van een cursist, zij deelt hierin haar ervaringen.

Ook maak ik beeldend werk in opdracht. Denk daarbij aan een beeld voor in de tuin, in huis of als aandenken aan een dierbare of geliefde.

Grafische beelden

De collages met betrekking tot Fast Fashion met foto's, deels gemaakt in het Verre Oosten, zijn een aanvulling op mijn boek. Ze vormen samen met de Slow Fashion Stones een geheel. Het zijn er in totaal zes en te koop in mijn shop.

De cover van mijn boek is door mijzelf ontworpen.

Mijn achtergrond is:

  • 1984-1989: Kunstacademie: Willem de Koning Rotterdam Modevormgeving.
  • 1991-1999: Freelance activiteiten.
  • 2000-2005: Peek & Cloppenburg: Stylist tieners jongens X-Tract.
  • 2005-2015: Vroom en Dreesmann: Conceptstylist / Designer herenmode.