Agnes E. Esenkbrink

Over mij

FOTO AGNES ZW.jpg

Agnes Esenkbrink

Mijn werk bestaat uit drie onderdelen: woorden in beeld, beelden in steen en grafische beelden.

Via beelden communiceren we met elkaar. Overal om ons heen zien we die beeldtaal, met andere woorden: communicatie. Die communicatie fascineert me. Hoe kun je op allerlei manieren iets uitdrukken?

 
 

Woorden in beeld

Na 22 jaar werken als stylist en ontwerper in de mode-industrie werd het tijd om daar een boek over te schrijven. Ik voelde me niet meer thuis in mijn geliefde vak. Door de komst van discounters als Primark begon de wedloop naar steeds goedkoper produceren. Met alle gevolgen vandien. Dit beschrijf ik in het boek FAST FASHION. Het is een beeldend geschreven verhaal over een jonge moeder die alle ballen in de lucht probeert te houden, zowel op haar werk als in haar privéleven. In haar hectische bestaan probeert ze alles uit het leven te halen, ze wil echter alles hebben en niets missen. Ze kiest niet. Gaandeweg komt ze in conflict met zichzelf en haar omgeving. Het boek zit vol met humoristische scènes maar laat ook de schrijnende kant van de conventionele mode-industrie zien. De lezer reist aan de hand van Donna, het hoofdpersonage, mee naar het verre oosten en ziet wie onze kleding daadwerkelijk maakt en dat onder erbarmelijke omstandigheden. Mijn vraag: Is kleding een wegwerpartikel geworden? stelde ook Emy Demkes in de correspondent. Op 1 augustus 2018 heb ik actief mee gedicussieerd over deze vraag.

Tot nu toe krijgt het boek goede recensies. Je kunt de recensies lezen op Bol.com

Beelden in steen

Mijn jarenlange achtergrond als stylist en modeontwerper hebben invloed op de manier waarop ik naar alles kijk. Vormen, gewaden, stoffen, dessins, structuren, naden en details. Dit alles zie je in mijn werk op subtiele wijze terug. Ik werk het liefst direct vanuit de steen volgens de methode "en taille directe." Er wordt geen proefmodel in klei gemaakt. Soms maak ik een lijnschets. Gaandeweg kan het idee veranderen door wat de steen me prijsgeeft. Niets ligt helemaal vast: er is in het proces ruimte voor verandering en bijstelling van het oorspronkelijke idee. Dat schakelen, zoeken, spelen, meebewegen en gefocust werken is mijn uitgangspunt. De uitspraak van de Griekse wijsgeer Heraclitus: "Panta Rhei", dat "alles is in beweging" betekent, past goed bij me. De restruimte rondom mijn sculpturen spelen een belangrijke rol. Mijn beelden zijn meestal organisch van vorm en hebben een lijnenspel van beweging en tegenbeweging. Soms voeg ik contrasten toe die voor een mooie spanning zorgen zoals kussens gemaakt van oud suède of van een kledingstuk uit de kringloopwinkel waar het sculptuur op rust. Ik werk graag in thema’s en vind het recyclen van materialen belangrijk. Mijn boek FAST FASHION (over iemand die werkt in de mode-industrie) gaat daar o.a. ook over.

Ontdekken en je grenzen verleggen, durven en doen, krachtig en sierlijk meebewegen met de verandering in plaats je ertegen verzetten. Weerbaar en kwetsbaar tegelijkertijd.

Sinds April 2018 ben ik lid van Kunstenaarscollectief WIT. www.collectiefwit.nl

In de workshop bied ik een ervaring aan die niet alleen leidt tot een mooi persoonlijk product maar je ook laat kennis maken met het scheppende proces. Mijn deelnemers komen vaak tot verrassende ontdekkingen. Bij mijn blog kun je een verhaal lezen van een cursist, zij deelt hierin haar ervaringen.

Ook maak ik beeldend werk in opdracht. Denk daarbij aan een beeld voor in de tuin, in huis of als aandenken aan een dierbare of geliefde.

Grafische beelden (Onder Constructie)

De cover van mijn boek is door mij ontworpen. Ik kan dit ook voor u in opdracht doen. U kunt ook denken aan geboortekaartjes, menukaarten, artworks, all-over dessins, etc.

Mijn achtergrond is:

  • 1984-1989: Kunstacademie: Willem de Koning Rotterdam Modevormgeving.
  • 1991-1999: Freelance activiteiten.
  • 2000-2005: Peek & Cloppenburg: Stylist tieners jongens X-Tract.
  • 2005-2015: Vroom en Dreesmann: Conceptstylist / Designer herenmode.